Book Synopsis: "Factfulness" by Hans Rosling

Last updated March 4, 2019, 9:34 p.m. by Author

Tags: book synopsis biases mind


The book described in this post consists of ten chapters, each describing a different 'mind bias' that makes us susceptible to hold untrue opinions about the world. Throughout the book, the tries to tackle the common biases with some data and examples that contradict the so called common knowledge.

At the beginning the author offers a short quiz, that tests your knowledge:

  1. In all low-income countries across the world today, how many girls finish primary school?
    A: 20 percent
    B: 40 percent
    C: 60 percent

  2. Where does the majority of the world population live?
    A: Low-income countries
    B: Middle-income countries
    C: High-income countries

  3. In the last 20 years, the proportion of the world population living in extreme poverty has …
    A: almost doubled
    B: remained more or less the same
    C: almost halved

  4. What is the life expectancy of the world today?
    A: 50 years
    B: 60 years
    C: 70 years

  5. There are 2 billion children in the world today, aged 0 to 15 years old. How many children will there be in the year 2100, according to the United Nations?
    A: 4 billion
    B: 3 billion
    C: 2 billion

  6. The UN predicts that by 2100 the world population will have increased by another 4 billion people. What is the main reason?
    A: There will be more children (age below 15)
    B: There will be more adults (age 15 to 74)
    C: There will be more very old people (age 75 and older)

  7. How did the number of deaths per year from natural disasters change over the last hundred years?
    A: More than doubled
    B: Remained about the same
    C: Decreased to less than half

  8. There are roughly 7 billion people in the world today. Which map shows best where they live? (Each figure represents 1 billion people.)

  1. How many of the world’s 1-year-old children today have been vaccinated against some disease?
    A: 20 percent
    B: 50 percent
    C: 80 percent

  2. Worldwide, 30-year-old men have spent 10 years in school, on average. How many years have women of the same age spent in school?
    A: 9 years
    B: 6 years
    C: 3 years

  3. In 1996, tigers, giant pandas, and black rhinos were all listed as endangered. How many of these three species are more critically endangered today?
    A: Two of them
    B: One of them
    C: None of them

  4. How many people in the world have some access to electricity?
    A: 20 percent
    B: 50 percent
    C: 80 percent

  5. Global climate experts believe that, over the next 100 years, the average temperature will …
    A: get warmer
    B: remain the same
    C: get colder

Source: "Factfulness: Ten Reasons We're Wrong About the World" by Hans Rosling

Now, going to the book, you will learn the correct answers to those questions and a bit more. But not to ma this post longer than necessary, let's jump straight to the summaries of each chapter.

Chapter One: The Gap Instinct

It teaches you that you should always look at the whole distribution of some feature/result and not focus on averages or medians. It allows you to see the whole picture and not only a one number which may be distorting the true picture. This show also how different are the distributions and what additional conclusions you may draw from it.

For example, you may look at the typical distribution of wealth in two different countries, one of which is a free market democracy and the second one is a socialist dictatorship. Despite the fact that both of them may have a similar average level of income per capita, you will see that the first one will have a 'more normal' distribution, and the second one will have most of the population on the left, below the average, and a few extraordinary observations on the right which distort the calculation and the overall picture.

To learn more about inequality of income, look at the Gini coefficient. It measures the inequality among values of a frequency distribution. A Gini coefficient of zero expresses perfect equality, where all values are the same (for example, where everyone has the same income). A Gini coefficient of 1 (or 100%) expresses maximal inequality among values (e.g., for a large number of people, where only one person has all the income or consumption, and all others have none, the Gini coefficient will be very nearly one).

Chapter Two: The Negativity Instinct

People usually expect the worst and think that the world is getting worse every year. The truth is completely different - the world is getting better and better every year, no matter what indicator you will decide to choose: life expectancy, child mortality, income per capita, etc.

What you read and hear in media and internet may influence strongly your worldview, so be careful what you read and try to verify the source and put the reported numbers in context, e.g. by comparing number of deaths in plane crashes or road accidents to the same statistics from the past years - it may occur (as it is the case) that the last year number is in reality very small when compared to ten years back.

Chapter Three: The Straight Line Instinct

You should not extrapolate the trend with a straight line. The real one is usually very different than what your mind is trying to picture. Many trends do not follow straight line but are are exponential (world population), S-shaped (percent of people vaccinated), logarithmic (education levels), etc.

Chapter Four: The Fear Instinct

People very often are most scarred of things that do not pose a real threat for them , but because they are very frightening and get a lot of coverage when they happen (like terrorists attacks), seem very real and dangerous. In reality you should be afraid of more common stuff like driving a car and getting into an accident - driving a car is much more risky than flying a plane despite the fact that when a plane crash happens you can hear about it all over the news.

What you must understand is this simple equation:

risk = danger x exposure

The more probable something is and the more time you are exposed to it, the higher the risk that will get hurt. So basically, the more distance you make in you car a year, the higher is the risk of an accident.

Seems straightforward, but sometimes people forget it. Like for example after the 9/11 terrorists attacks in the US. Because people got so scared of flying, they started to drive their car long distances. There are some calculations that try to infer, how many people have died because of this during the months after the attacks.

Chapter Five: The Size Instinct

You should not concentrate on a single number without a comparison basis. Everything is relative and you must recognize it to get a correct perspective.

The best way to this is to find a common denominator between the numbers you want to compare and standardize them. For example a number of car accidents in two countries will not tell you nothing about how risk is to drive a car in each of them without taking into account the number of people who live in each of them, and the distance they drive each.

Chapter Six: The Generalization Instinct

Sometimes the categories being used distort the true picture. To get the right one you need to focus on a whole distribution (it was also mentioned in the first chapter) and try not to infer anything from a single observation (so called anecdotal evidence).

Chapter Seven: The Destiny Instinct

Nothing in the world is certain and predetermined. Everything changes or panta rei as Heraclitus famously said.

Do not focus on what is now, but try to think what are the prevailing trends and how the world will change in the future.

Chapter Eight: The Single Perspective Instinct

This one is similar to the number five and six. You should look at the whole picture, not only a part of it. What you have seen and experienced, may not apply to the general observation. Your personal experience is not enough to draw any conclusions about a broad theme.

Remember the quote that to a man with a hammer, everything looks like a nail.

Chapter Nine: The Blame Instinct

Recognize when a scapegoat is being used. Blaming an individual usually does not solve the problem which may be a systemic one that requires a system-wide solutions.

Always try to find a real cause of the problem and not the person responsible. You must reach the source to solve the issue.

Chapter Ten: The Urgency Instinct

Try not to make hasty decisions. The unintended consequences of a not thoroughly thought action may be worse than simply doing nothing. As Winnie the Pooh said: 'Never underestimate the value of doing nothing'.

The best way to deal with a problem is to look at the underlying data and try to infer the causes and solutions.


OK, so we have summed up the book. Now, what are its biggest problems that make it a mediocre read at best? First of all it is very repetitive - you could fit all of the conclusions of the book in a short essay. Many of the chapters repeat the same topic with a different touch, just to make it into a book. Secondly, the whole text feels a little bit dumbed down. If you have read more tan a few books in your life or you have some mathematical/statistical education, all of the material may seem obvious to you and often you may find yourself wasting your time reading it.

Another issue I have with the book are the author's personal views. Despite writing a book titled 'Factfulness' and trying to learn you reaching correct conclusions based on reliable data, he falls a victim of the same biases he warns about.

First of them is so obvious that I wonder how could it make into a final book. In the chapter one, the author shows this picture:

and says that there are seemingly large differences in the SAT math scores between men and women. Then he goes on to presents a different perspective with this chart:

This is supposed to show that differences between men and women are not as large as it may have seemed by looking at the previous one and in reality women are as good in math as men are. So far so good, as the there is a 6.35% difference that may be called not very significant. But let's look at the next chart that shows the full distribution of results among men and women:

The chart clearly shows that men are better than women at every level - there are significantly more men with top results and less with the worst results. This basically proves that men are better than women in math, or at least that the best math skills are a male feature. The social agenda of the author (as he makes clear throughout a book, he is a some kind of a firm believer in the gender equality) made him susceptible to the same bias he warns against.

That observation proves that being aware of psychological biases does not make you immune to them. Even when you see the data that clearly falsify your opinion.

As Leo Tolstoy has said: "The most difficult subjects can be explained to the most slow-witted man if he has not formed any idea of them already; but the simplest thing cannot be made clear to the most intelligent man if he is firmly persuaded that he knows already, without a shadow of doubt, what is laid before him."


Here are the correct answers to the questions:
1: C, 2: B, 3: C, 4: C, 5: C, 6: B, 7: C, 8: A, 9: C, 10: A, 11: C, 12: C, 13: A


Similar posts:

Book Synopsis: "Mastering the Market Cycle" by Howard Marks

Book Synopsis: "Why We Sleep" by Matthew Walker

54 comments

Comments:

Comment 1 by birkin bag Oct. 20, 2020, 2:06 a.m.

I want to express some thanks to you just for rescuing me from this challenge. As a result of checking throughout the search engines and coming across notions which were not helpful, I was thinking my entire life was over. Living without the solutions to the difficulties you've resolved by means of your good guideline is a serious case, and the ones that could have in a negative way damaged my entire career if I hadn't discovered your web page. Your own personal ability and kindness in controlling all the things was precious. I am not sure what I would've done if I had not encountered such a thing like this. I can also at this point look forward to my future. Thanks for your time so much for this professional and effective help. I won't be reluctant to refer the sites to anyone who needs tips on this topic. birkin bag [url=http://www.hermesonlineshop.com]birkin bag[/url]

Comment 2 by pvszwwbsor Oct. 21, 2020, 8:49 a.m.

Book Synopsis: "Factfulness" by Hans Rosling pvszwwbsor http://www.g35wy6ota4g44529kco947et7fot7y80s.org/ apvszwwbsor [url=http://www.g35wy6ota4g44529kco947et7fot7y80s.org/]upvszwwbsor[/url]

Comment 3 by Guangzhou Image Art Digital Technology Co., Ltd. Oct. 21, 2020, 11:02 a.m.

Guangzhou Image Art Digital Technology Co., Ltd.

Comment 4 by Bath Shelf Caddy Oct. 21, 2020, 9:18 p.m.

Bath Shelf Caddy

Comment 5 by Guangdong University of Technology Oct. 21, 2020, 11:24 p.m.

Guangdong University of Technology

Comment 6 by Household Storage Oct. 22, 2020, 1:54 a.m.

Household Storage

Comment 7 by Fiber Patch Price Oct. 22, 2020, 5:07 a.m.

Fiber Patch Price

Comment 8 by Hexagon Set Screws Price Oct. 22, 2020, 7:04 a.m.

Hexagon Set Screws Price

Comment 9 by yeezy Oct. 22, 2020, 7:10 a.m.

I and my guys happened to be looking through the good helpful tips located on the blog while unexpectedly I got a horrible feeling I never thanked the blog owner for those secrets. All the boys are already excited to see them and have in effect clearly been making the most of those things. Thanks for indeed being so kind and then for selecting these kinds of wonderful themes millions of individuals are really desirous to discover. Our own honest apologies for not expressing gratitude to you sooner. yeezy [url=http://www.adidasyeezys.us.com]yeezy[/url]

Comment 10 by Hot Shoe Oct. 22, 2020, 7:58 a.m.

Hot Shoe

Comment 11 by alternator winding machine Oct. 22, 2020, 11:57 a.m.

alternator winding machine

Comment 12 by 6 Person Passenger Elevator 450kg Oct. 22, 2020, 1:36 p.m.

6 Person Passenger Elevator 450kg

Comment 13 by Logistics Company In China Manufacturers Oct. 23, 2020, 1:02 a.m.

Logistics Company In China Manufacturers

Comment 14 by Huize Inox&Handrails Fabrications Co., Limited Oct. 23, 2020, 5:58 a.m.

Huize Inox&Handrails Fabrications Co., Limited

Comment 15 by Air Compressor Moisture Filter Oct. 23, 2020, 7:58 a.m.

Air Compressor Moisture Filter

Comment 16 by Indoor Lamp Oct. 24, 2020, 1:10 a.m.

Indoor Lamp

Comment 17 by Hangzhou Airflow Electric Appliances Co.,Ltd. Oct. 24, 2020, 7:36 a.m.

Hangzhou Airflow Electric Appliances Co.,Ltd.

Comment 18 by China Colloid Mill Oct. 24, 2020, 5:04 p.m.

China Colloid Mill

Comment 19 by 1/8 Inch Pvc Black Board Oct. 24, 2020, 7:24 p.m.

1/8 Inch Pvc Black Board

Comment 20 by 51102 Thrust Bearing Oct. 24, 2020, 9:49 p.m.

51102 Thrust Bearing

Comment 21 by yeezy Oct. 24, 2020, 11:55 p.m.

I precisely desired to say thanks all over again. I am not sure the things I would have achieved in the absence of the type of strategies documented by you about that problem. It has been a real horrifying issue in my view, nevertheless seeing a new specialized mode you treated that forced me to jump for gladness. Extremely happier for the service and even trust you are aware of a powerful job you have been providing training other individuals all through your web blog. I know that you have never encountered all of us. yeezy [url=http://www.supplyyeezy.us]yeezy[/url]

Comment 22 by Buying 3m 1621 Safety Goggles Oct. 25, 2020, 1:33 a.m.

Buying 3m 1621 Safety Goggles

Comment 23 by High Quality Non Woven Fabric Mask Oct. 25, 2020, 7:38 a.m.

High Quality Non Woven Fabric Mask

Comment 24 by Aquatic Attractions Oct. 26, 2020, 3:05 a.m.

Aquatic Attractions

Comment 25 by Fiber Laser Metal Cutting Machine Oct. 26, 2020, 7:54 a.m.

Fiber Laser Metal Cutting Machine

Comment 26 by Semi-automatic capping machine Oct. 26, 2020, 9:29 a.m.

Semi-automatic capping machine

Comment 27 by 5g devices power supply Oct. 26, 2020, 11:47 a.m.

5g devices power supply

Comment 28 by Camo Backpack Cooler Oct. 26, 2020, 1:56 p.m.

Camo Backpack Cooler

Comment 29 by Home Heat Exchanger Oct. 26, 2020, 5:37 p.m.

Home Heat Exchanger

Comment 30 by Medical Adhesive Bandage Factory Oct. 27, 2020, 1:10 a.m.

Medical Adhesive Bandage Factory

Comment 31 by Fabric Shirt Oct. 27, 2020, 1:40 a.m.

Fabric Shirt

Comment 32 by Furniture Mattress Bed Price Oct. 27, 2020, 3:10 a.m.

Furniture Mattress Bed Price

Comment 33 by Desktop Laser Cutting Machine For Sale Oct. 27, 2020, 7:40 p.m.

Desktop Laser Cutting Machine For Sale

Comment 34 by kyrie 6 Oct. 27, 2020, 9:15 p.m.

I am glad for writing to let you know what a fabulous discovery my friend's princess experienced checking your site. She figured out a good number of details, including how it is like to have a wonderful coaching character to let many people just thoroughly grasp various very confusing subject matter. You undoubtedly exceeded her expectations. I appreciate you for distributing such productive, safe, informative not to mention easy thoughts on the topic to Ethel. kyrie 6 [url=http://www.kyrie6shoes.us]kyrie 6[/url]

Comment 35 by Cast Iron Roating Pan Oct. 27, 2020, 11:09 p.m.

Cast Iron Roating Pan

Comment 36 by Automotive Car Wiring Harness Oct. 28, 2020, 1:37 a.m.

Automotive Car Wiring Harness

Comment 37 by Cotton Grocery Bags Oct. 28, 2020, 3:08 a.m.

Cotton Grocery Bags

Comment 38 by High Quality Oil Oct. 28, 2020, 5:10 a.m.

High Quality Oil

Comment 39 by Huado(GZ) Computer Tech Co., Ltd. Oct. 28, 2020, 5:02 p.m.

Huado(GZ) Computer Tech Co., Ltd.

Comment 40 by Cooking Vent Oct. 29, 2020, 7:59 a.m.

Cooking Vent

Comment 41 by SPC FLOOR 6102-4 Oct. 29, 2020, 11:19 a.m.

SPC FLOOR 6102-4

Comment 42 by Huzhou Litian Sporting Goods Co., Ltd. Oct. 29, 2020, 1:20 p.m.

Huzhou Litian Sporting Goods Co., Ltd.

Comment 43 by Luoyang Bearing Research Institute Co., Ltd. Oct. 29, 2020, 5:02 p.m.

Luoyang Bearing Research Institute Co., Ltd.

Comment 44 by Glass Coffee Cup Price Oct. 29, 2020, 11:09 p.m.

Glass Coffee Cup Price

Comment 45 by Foshan Yuezhuo Construction Hardware Co., Ltd. Oct. 30, 2020, 3:52 a.m.

Foshan Yuezhuo Construction Hardware Co., Ltd.

Comment 46 by 2019 New Products Cervical Traction Device Neck Oct. 30, 2020, 7:46 a.m.

2019 New Products Cervical Traction Device Neck

Comment 47 by 43-3 - Cas No. 478-43-3 Oct. 30, 2020, 9:23 a.m.

43-3 - Cas No. 478-43-3

Comment 48 by Affinity With Cashmere Wool Fiber (Pam) And Dyes Oct. 30, 2020, 5:08 p.m.

Affinity With Cashmere Wool Fiber (Pam) And Dyes

Comment 49 by Kn 95 Face Mask Machine Oct. 30, 2020, 7:40 p.m.

Kn 95 Face Mask Machine

Comment 50 by golden goose Oct. 30, 2020, 8:57 p.m.

I would like to get across my affection for your generosity in support of those individuals that require help with this important issue. Your real commitment to passing the solution all through has been especially informative and has without exception encouraged regular people much like me to arrive at their desired goals. Your new interesting key points can mean a whole lot to me and extremely more to my colleagues. With thanks; from all of us. golden goose [url=http://www.goldengoosesneakers.us]golden goose[/url]

Comment 51 by Cotton Parkas Women Oct. 30, 2020, 11:13 p.m.

Cotton Parkas Women

Comment 52 by Jinan Dekcel CNC Equipment Co., Ltd. Oct. 31, 2020, 9:04 a.m.

Jinan Dekcel CNC Equipment Co., Ltd.

Comment 53 by Led Key Factory Oct. 31, 2020, 9:55 a.m.

Led Key Factory

Comment 54 by Hammer Machine Oct. 31, 2020, 3:58 p.m.

Hammer Machine

Add a new comment